Alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen moeten beantwoorden aan de geldende BEN-normen. Wat betekent dat nu concreet? BEN staat voor Bijna EnergieNeutraal. Een BEN-woning is dus een energiezuinige woning met een E-peil van 30 of minder. Dat peil bereik je probleemloos in een houtskeletbouw. Waarom? Omdat die bouwmethode ideaal is om bouwknopen en koudebruggen te vermijden. En laat dat nu net de plaatsen zijn waar de warmte ontsnapt en de koude binnenkomt. Met een houtbouw bevind je je in pole position op weg naar een BEN-woning.
De voorwaarden van een BEN-woning in het kort
Een BEN-woning moet aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Het E-peil is lager dan of gelijk aan 30. In gewone mensentaal? Hoe minder energie je verbruikt, hoe beter. Een laag E-peil betekent sowieso een meerwaarde voor je huis. Je energiebesparende maatregelen betalen zichzelf op korte termijn terug. Met een houtskeletbouw scoor je alvast hoog omdat je isoleert in de wanden zelf.
- Ook het S-peil is lager dan of gelijk aan 31. Cruciale factoren hiervoor zijn luchtdichtheid, grootte, oriëntatie, type beglazing en vormefficiëntie.
- Verder gaat de nodige aandacht uit naar thermische isolatie, ventilatie, oververhitting en hernieuwbare energie.
Je merkt het, je moet aan veel normen voldoen, maar eigenlijk heeft een BEN-woning alleen maar voordelen:
- Je wooncomfort stijgt doordat je koudebruggen, bouwknopen en dus ook warmteverlies vermijdt.
- De luchtkwaliteit is altijd optimaal omdat het ventilatiesysteem de lucht niet alleen zuivert maar ook verse lucht aanvoert.
- Je energiefactuur wordt lager doordat je minder verbruikt en zelf energie produceert.
Kortom, met een BEN-woning werk je de klimaatverandering bijna spelenderwijs tegen. En daar werkt het team van InHout graag aan mee.
Houtskeletbouw levert de ideale BEN-woning
Met een houtskeletbouw bereik je de normen van een BEN-woning vrijwel vanzelf. Wil je het voorgeschreven E-peil halen in een traditionele woning, dan houd je beter rekening met een aanzienlijke meerkost. Ga je echter voor een houtskeletwoning, dan sta je al meteen op de eerste rij om de BEN-normen te halen. Waarom? Door de sterk isolerende eigenschappen van de bouwmethode.
Geen koudebruggen en bouwknopen meer
Wie kiest voor een houtskeletwoning vermijdt bouwknopen en koudebruggen, en dat is positief.
- Bouwknopen zijn punten waar verschillende constructies als vloer, muren, dak en ramen elkaar raken. Ze ontstaan telkens wanneer er een onderbreking of dikteverandering is in de isolatieschil.
- Koudebruggen vind je dan weer op plaatsen waar de thermische isolatie niet doorloopt of niet op elkaar aansluit.
Beide zijn te vermijden omdat net via die punten de warmte ontsnapt en de koude binnenkomt. Dat geeft op zijn beurt aanleiding tot meer condensatie, geurhinder en schimmelvorming. Het team van InHout let erop dat de ecologische isolatie overal doorloopt en perfect op elkaar aansluit, zodat er geen koudebruggen en bouwknopen meer zijn.
Het resultaat? Je bespaart op je energiefactuur en door de ademende isolatie geniet je altijd van het juiste zuurstof- en vochtgehalte.
Ook financiële voordelen voor nieuwbouw houtskeletbouw?
Bij bouwaanvragen krijg je 50% korting op de onroerende voorheffing als je E-peil maximaal 30 is. Heb je een E-peil van 20 of minder, dan wordt die korting zelfs opgetrokken tot 100%. De korting blijft vijf jaar gelden.
Meer informatie nodig over BEN-woningen en bouwknopen?
Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We beantwoorden je vragen graag.