Inhout gebruikt uitsluitend ecologische isolatie in al zijn bio-ecologische projecten. In strijd tegen de klimaatopwarming is de sector van de ecologische isolatietechnieken in volle ontwikkeling.
Het team van Inhout volgt continu opleidingen om op de hoogte te blijven van alle innovaties, zoals kurk, vlas, geocell…. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende ecologische isolatietechnieken. Wellicht helpt het je om de juiste keuze te maken.
Houtwol
Op zoek naar ecologische isolatie en geïnteresseerd in circulair bouwen? Dan is houtwol de perfecte keuze. Houtwol komt uit duurzaam beheerde sparrenbossen en kan later volledig gerecycleerd worden. Ook het productieproces is duurzaam. In de fabriek mengt men de houtvezels met een natuurlijk bindmiddel en een waterafstotende stof. Om de vezels brand- en schimmelwerend te maken voegt men er in een beperkt aantal gevallen ammoniumfosfaat aan toe. Vervolgens perst men de houtpap samen tot een houtwolplaat en droogt die in een oven.
Twee types houtwolplaten
Om te isoleren onderscheiden we twee soorten:
- Stabiele houtwolplaten: in te zetten als onderdak of als afwerking en isolatie voor vloeren, wanden en platte daken.
- Flexibele houtwolplaten: te gebruiken voor dak-, vloer- en muurisolatie. Je snijdt of zaagt ze gemakkelijk op maat en brengt ze eenvoudig aan tussen de balken.
Voordelen van ecologische isolatie met houtwol?
- Groot vochtregulerend vermogen en dampopen
- Makkelijk te verwerken
- Goede isolatiewaarde
- Hoge warmteopslagcapaciteit waardoor het in de winter binnen lekker warm is en in de zomer heerlijk koel
- Geluidsisolerend, een niet te onderschatten element bij houtbouw
- Betaalbaar
Kalkhennep
Het isolerend vermogen van kalkhennep leent zich uitstekend voor toepassingen in de bouw. Kalkhennep bestaat uit hennepvezels en een bindmiddel op basis van kalk. Door de mengeling van beide natuurlijke materialen krijgt het isolatiemateriaal een hele reeks extra voordelen.
De combinatie van hennep en kalk heeft een positieve invloed op het binnenklimaat en zorgt voor een gezonde en aangename leefomgeving. Net als de kalk kunnen hennepvezels een enorme hoeveelheid water absorberen en dat nadien weer afgeven. Zowel vezels als kalk zijn dampopen en verminderen op die manier:
- de interne vochtophoping,
- het risico op condensatie,
- en de kans op schimmelvorming.
Hennep is zeker en vast een ecologische keuze. Het groeit snel, heeft geen bemesting nodig en is oneindig voorradig, net als de kalk. Hennep en kalk nemen bovendien enorm veel CO2 op. Door kalkhennep te gebruiken als bouwmateriaal, stockeren we dus heel wat CO2.
Kalkhennep wordt veel gebruikt bij houtskeletbouw voor de isolatie van zowel binnen- als buitenmuren en daken. In renovatieprojecten kan je zowel een mix van kalkhennep in de wanden inblazen, als hennepblokken gebruiken. Die laatste zijn heel gemakkelijk te plaatsen tegen een bestaande muur.
Voordelen van kalkhennep als ecologische isolatie?
- Overal ter wereld lokaal beschikbaar als bouwmateriaal
- Beide materialen nemen veel CO2 op in hun groei- en versteenfase
- Kalk en hennep zijn allebei bio-ecologische bouwmaterialen en gecombineerd nog veel sterker
- Ze dragen bij tot een juiste balans van relatieve vochtigheid in een woning
- Ze zijn volledig herbruikbaar en gecombineerd onbrandbaar
- Soms is een akoestische isolatie tot wel 50 dB mogelijk
Cellulosevlokken
Cellulosevlokken hebben uitstekende isolatiewaarden te vergelijken met die van rotswol. Ze zijn milieuvriendelijk omdat ze volledig gemaakt zijn van gerecycleerde materialen, brandveilig, relatief goedkoop én ze worden snel geplaatst. Een volledige woning isoleer je op minder dan een dag. Bouwers kiezen dus steeds vaker voor dit soort ecologisch isolatiemateriaal.
Wat zijn cellulosevlokken?
Cellulosevlokken of papiervlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier dat men eerst machinaal versnippert. Vervolgens voegt men er additieven zoals boorzout aan toe die het materiaal brand- en schimmelwerend maken. De cellulosevlokken krijgen uiteindelijk een wattenachtige structuur, worden in recycleerbare polyethyleen zakken verpakt en zijn als dusdanig klaar voor ecologische isolatie.
Werkwijze
We blazen de papiervlokken in in daken, vloeren of wanden. Om het aanbrengen te vergemakkelijken voegen we soms een geringe hoeveelheid vocht of natuurlijke kleefstof toe, vooral bij de isolatie van verticale of schuine vlakken.
Voordelen van cellulosevlokken als ecologische isolatie?
- Goede warmte-isolatie (0,038 W/mK)
- Ecologisch verantwoord materiaal
- Brandveilig en schimmelwerend door de toevoeging van boorzout
- Geluidsisolerende werking
- Ademend product
Stro
Inhout gebruikt ook stro om ecologisch te isoleren. Een houtskeletwoning die is geïsoleerd met strobalen is een van de meest duurzame én gezonde bouw- en woonconcepten. We zetten de strobalen in om de woning te isoleren in de buitenmuren, dak en vloer. De balen beschermen we tegen weerinvloeden met leem en traskalk. Alles honderd procent bio-ecologisch dus.
Voordelen van strobalen als ecologische isolatie?
- Goede kwaliteit, voldoende geperst en droog
- Hoge brandweerstand door de dichtheid
- Hoge warmtegeleiding en dus hoge energieprestatie
- Geluidsdempende en geluidsisolerende eigenschappen
- Ademend product
Je ecologische isolatie gevonden?
Of heb je nog meer informatie nodig? Neem dan zeker contact met ons op. We beantwoorden graag je vragen.