Een houtskeletbouw is aan de buitenkant niet te onderscheiden van een traditionele woning. Het verschil zit hem in de binnenkant, in de houtskeletbouw opbouw en de materiaalkeuze. In een houtskeletbouw bestaan de dragende elementen uit houten stijlen en balken. De ruimte tussen de stijlen wordt opgevuld met – in ons geval – ecologisch isolatiemateriaal. Hieronder lees je hoe een houtskeletwoning eruit ziet, van buiten naar binnen.
Houtskeletbouw opbouw van buiten- en binnenwand, vloeren en daken
De buitenwand van een typische houtskeletwoning ziet eruit als volgt, van buiten naar binnen.
- Aan de buitenzijde van het gebouw komt er een gevelbekleding.
- Is de gevelbekleding van hout, dan bevestigen we daarachter het lattenwerk op een houtwolplaat. Deze plaat is isolerend, winddicht, waterafstotend, dampopen en uiteraard ecologisch.
- Daarachter komt de eigenlijke houtskeletstructuur, het stijl- en regelwerk vullen we op met isolatie.
- Vervolgens plaatsen we een OSB-plaat waarachter we een leidingspouw voorzien waarin alle water- en elektriciteitsleidingen flexibel een plaats krijgen. Indien gewenst plaatsen we ook hier ecologische isolatie.
Voor de binnenwanden gebruiken we een houten stijl- en regelwerk en brengen we nogmaals – akoestische – isolatie aan. De binnenafwerking, vaak in de vorm van een gipsvezelplaat, komt terecht op de beide zijden van de OSB-plaat.
Ook de vloeren bouwen we op met hout. Voor de eindafwerking maken we gebruik van een ruime keuze aan materialen. Voor elk wat wils.
Het dak kunnen we zowel hellend als plat uitvoeren. De ervaring heeft ons geleerd dat een gecombineerd plat dak de beste uitvoering is.
Houtskeletbouw opbouw vaak voorbereid in de fabriek
Houtskeletbouw is een bouwsysteem waarbij de dragende structuur van de woning hoofdzakelijk bestaat uit hout en plaatmaterialen die uit hout zijn afgeleid.
De grootste onderdelen van de woning – de wand-, vloer- en dakelementen – worden in de vorm van panelen in de fabriek gemaakt. Een vrachtwagen brengt ze vervolgens naar de bouwwerf en takelt ze op de juiste plaats. Het team van inhout verbindt alles deskundig met elkaar.
Belangrijk om te vermelden. Weet dat we voor de houtskeletbouw opbouw van wanden, vloeren en daken altijd overleggen met de architect. We doen niets op eigen houtje.
Meer voordelen van houtskeletbouw
Kiezen voor houtskelet heeft nog meer voordelen. We sommen ze graag nog even voor je op?
- Je bouwt energiezuinig. Door een houtskeletbouw te isoleren vermijd je koudebruggen en verkrijg je een betere isolatiewaarde.
- Door de goede warmteopslagcapaciteit van ecologische isolatie geniet je ’s zomers van een frisse woning.
- Houtskeletbouw is een droge en snelle bouwmethode, ook al omdat we de hele bouw vroeger én grondiger voorbereiden.
- Houtconstructies zijn relatief licht en hebben geen zware fundering nodig.
- De houtskeletbouw opbouw kent een lagere arbeidstijd.
- Met houtskeletbouw bouw je duurzaam en ecologisch, zeker als je zoals inhout uitsluitend werkt met FSC-gelabeld hout.
Graag meer informatie over houtskeletbouw opbouw?
Neem gerust contact met ons op. We beantwoorden met plezier al je vragen.