Onze naam inhout zegt het helemaal. We zijn niet alleen bio-ecologische bouwers gefocust op houtskeletbouw, houtmassiefbouw, CLT-bouw én renovaties, we zijn ook echt fan van hout. En weet je waarom? Omdat hout, en zeker een houten gevelbekleding, je woning er in één klap warm, natuurlijk en uniek laat uitzien. Dat ligt aan de vele houtsoorten waaruit je kan kiezen, en de even talrijke uitvoeringen ervan. Lees verder en je komt te weten met welke soorten houten gevelbekleding we je kunnen helpen.
Waarom kiezen voor houten gevelbekleding?
We hebben het hierboven al aangehaald. Het natuurlijke karakter van hout geeft je woning een warme en authentieke uitstraling. Een houten gevelbekleding geeft elk type woning zijn tijdloze én unieke look. Geen enkele houten gevel is immers 100% dezelfde. Ook meegenomen is het voordelige prijskaartje. Omdat we een houten gevel vrij eenvoudig en snel kunnen plaatsen, hebben we minder arbeidstijd nodig. En dat heeft dan weer zijn gunstige invloed op de uiteindelijke factuur.
Met welke soorten houten wandbekleding werken we?
Als bio-ecologische aannemers werken we uitsluitend met duurzaam hout. We willen immers dat je houten gevelbekleding lang beschermd blijft tegen alle mogelijke weersomstandigheden. Welk soort hout gebruiken we daarbij?
Duurzaam hardhout
Bij hardhout denk je vaak aan tropische houtsoorten als padoek, merbau, Amerikaans cederhout en azobé, maar even goed aan Europees eikenhout. In het beperkte aantal gevallen dat we hardhout plaatsen, geven we trouwens de absolute voorkeur aan Europees eikenhout als volwaardig lokaal en duurzaam alternatief.
Duurzaam hardhout staat gekend om zijn lange levensduur, hoge weerstand en vaste vorm. We plaatsen het altijd onbehandeld tegen de gevel. Uiteindelijk zal het onder invloed van het weer, de omgeving en het milieu wat vergrijzen. Maar het is net die verkleuring die de houten gevelbekleding zijn typerend gezellig-authentieke uitstraling oplevert.
Thermowood
Minder duurzame houtsoorten kan je duurzamer maken door ze thermisch te verhitten. Dat proces levert uiteindelijk thermowood op, de verzamelnaam voor thermisch behandeld hout. De keuze voor thermowood is evengoed ecologisch. Het hout dat wordt verhit draagt altijd een FSC-label en is afkomstig uit Europese bossen die duurzaam beheerd worden. Het hout komt dus van bossen relatief dichtbij.
Thermisch behandelen van hout wordt vooral toegepast bij naaldhoutsoorten en lichte loofhoutsoorten zoals dennenhout, populier, es, ayous,.. Bij een thermische behandeling wordt het hout verhit of gestoomd tot 180 – 220 graden, zonder aanwezigheid van zuurstof (O2). Hierdoor vindt er een gecontroleerde pyrolyse van het hout plaats, zodat chemische wijzigingen optreden. Bij deze manier van verduurzamen van het hout worden géén chemicaliën gebruikt zoals bijvoorbeeld bij geïmpregneerd hout het geval is.
Op die manier verkrijgt het hout een ‘natuurlijke’ duurzaamheid is vergelijkbaar met die van tropisch hardhout. Meer voordelen?
- Een optimale weerstand tegen houtrot.
- Verbetering in stabiliteit.
- Minder vochtsabsorptie, met minder kans op vervorming door zwellen en krimpen.
Hoe plaatsen we een houten gevelbekleding?
We bevestigen de gevelbekleding aan een constructie op de muur. Zo creëren we een luchtpijp die:
- zorgt voor de nodige ventilatie creëert,
- de temperatuurschommelingen efficiënt opvangt,
- het hout de mogelijkheid geeft om snel op te drogen.
Bovendien voorzien we een extra dampopen en waterkerend scherm zodat er geen enkele druppel vocht de gevel kan binnendringen.
Hoe worden houten gevels behandeld?
Een houten gevel verweert en vergrijst na verloop van tijd. Dat is niet meer dan normaal. Het is zelfs een van de meest in het oog springende kenmerken van hout. Technisch blijft het hout volledig in orde, alleen het uitzicht verandert wat. Hou je niet van die typisch verweerde houtlook, dan kan je de houten gevelbekleding op verschillende manieren behandelen.
- Wil je dat de verkleuring gelijkmatig verloopt, dan behandel je de houten gevelbekleding met een soort olie die semi-transparant en dampopen is. Die behandeling herhaal je, soms zelfs om de zes maanden. Dat is afhankelijk van de hoeveelheid zon die op je gevel schijnt.
- Je kan je gevel ook een voedende kleurolie geven of behandelen met een transparante beits waarin een UV-remmer zit. Ook deze behandeling zal je om de paar jaar moeten herhalen.
- Wil je echt af van de verkleuring, dan kan je de houten gevelbekleding een verflaag geven, in de kleur die jij wilt. Thermowood heeft een aantal vooraf behandelde houtsoorten ter beschikking. Het grote nadeel is uiteraard dat de oorspronkelijke kleur van het hout verloren gaat.
Wat wil je nog meer weten?
Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden bij houten gevelbekleding? Heb je nog vragen? Aarzel dan niet contact met ons op te nemen. We beantwoorden je vragen graag.